Dieta MIND este concepută pentru a preveni demența și pierderea funcțiilor creierului odată cu înaintarea în vârstă. Combină dieta mediteraneană și dieta DASH pentru a crea un model alimentar care se concentrează în mod specific pe sănătatea creierului. Mulți specialiști consideră că dietele mediteraneene și DASH sunt unele dintre cele mai sănătoase, reducând tensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă.
Cercetătorii au vrut însă să creeze o dietă care să ajute, în special, la îmbunătățirea funcției creierului și la prevenirea demenței. Aceștia au combinat alimente din dietele mediteraneene și DASH despre care s-au dovedit benefice pentru sănătatea creierului. De exemplu, atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH recomandă un consum ridicat de fructe, mai ales cele de pădure.
Iată cele 10 alimente pe care le încurajează dieta MIND:
Legume verzi cu frunze: ideal ar fi să obțineți șase sau mai multe porții pe săptămână. Aceasta categorie include varză kale, spanac, verdeață gătită și salate. Totodată, încearcă să mănânci o altă legumă, în plus față de cele cu frunze verzi, cel puțin o dată pe zi. Orientați-vă către legumele fără amidon, deoarece au o mulțime de nutrienți cu un număr redus de calorii.
Fructe de pădure: mănâncă fructe de pădure de cel puțin două ori pe săptămână. Deși cercetarea publicată include doar căpșuni, ar trebui să consumați și alte fructe de pădure, cum ar fi afinele, zmeura și murele pentru beneficiile lor antioxidante.
Nuci: încercați să obțineți cel puțin cinci porții de nuci în fiecare săptămână. Creatorii dietei MIND nu precizează tipul de nuci pe care trebuie să consumi, dar cel probabil fac referire la cele care oferă o varietate de nutrienți.
Ulei de măsline: utilizați-l în diverse preparate ca pe un ulei de gătit principal. Consultați mai multe ghiduri pentru a afla mai multe informații despre modul în care puteți folosi fără a elimina substanțe toxice.
Cerealele integrale: mâncați cel puțin trei porții pe zi. Alegeți cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, quinoa, orez brun, paste integrale și pâine integrală 100%.
Pește: Mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână. Cel mai bine este să alegeți pește gras precum somonul, sardinele, păstrăvul, tonul și macroul pentru cantitățile mari de acizi grași omega-3.
Fasole: includeți fasolea, lintea și boabele de soia în cel puțin patru mese din săptămână.
Păsări de curte: încercați să mâncați pui sau curcan de cel puțin două ori pe săptămână. Rețineți că puiul prăjit nu este încurajat în dieta MIND.
Vin: nu consumați mai mult de un pahar pe zi. Atât vinul roșu, cât și cel alb pot oferi numeroase beneficii creierului. Multe cercetări s-au concentrat asupra compusului din vin roșu numit resveratrol, care poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer.
Dieta MIND încurajează limitarea consumului de unt și margarină, brânză, carne roșie, prăjeli, produse de patiserie și dulciuri deoarece acestea conțin cantități mari de grăsimi saturate și grăsimi trans. Cercetătorii cred că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale alimentelor încurajate în dieta MIND pot ajuta la scăderea riscului de demență și la încetinirea pierderii funcției creierului care poate apărea odată cu îmbătrânirea.
Sursă: healthline.com