O parte dintre persoanele care vor să piardă constant din greutatea corporală ajung după un timp să se confrunte cu frustrări din cauza faptului că alimentația și exercițiile fizice pe care le practicau anterior par să nu mai aibă același efect. Experții spun că avem de-a face cu adaptarea metabolică, un proces preistoric care semnalează organismului să încetinească metabolismul pentru a evita pierderea excesivă în greutate din cauza deficitului alimentar.
Cu alte cuvinte, adaptarea metabolică este unul dintre mecanismele de supraviețuire ale organismului, care apare atunci când pierzi o cantitate semnificativă de greutate. Un nou studiu realizat de Departamentul de Științe ale Nutriției de la Universitatea din Alabama concluzionează că acest proces a fost asociat cu mai mult timp pentru atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, motiv pentru care devine din ce în ce mai greu să arzi grăsime.
Ce spun experții în nutriție
Pentru a slăbi în continuare sau pentru a menține greutatea dorită trebuie să furnizăm nivelul optim de energie pe care corpul nostru îl folosește. Dacă îi dăm organismului mai multă energie decât are nevoie, ne vom îngrășa și, totodată, dacă mâncăm mai puțin decât solicită organismul nostru, vom slăbi. Rețineți că există mai mulți factori care nu includ teoria de intrare/ieșire a energiei pentru a explica pierderea în greutate.
Dacă mâncare este abundentă și ușor disponibilă în dieta noastră, vom folosi energia obținută pentru a ne asigura că organismul nostru funcționează corect. Dacă, pe de altă parte, hrana este limitată și corpul nostru primește mai puțin decât are nevoie, va fi forțat să devină foarte eficient și să utilizeze cât mai puțin din energia disponibilă pentru a susține funcțiile organismului. Lipsa alimentelor ar duce la stocarea energiei sub formă de grăsime pentru a fi utilizată ulterior.
Sursă: thelondonobesityclinic.com