Top 3 cele mai bune diete pentru sănătatea inimii 

Pe lângă factorii stilului de viață, cum ar fi sportul sau exercițiile regulate, dieta este una dintre cele mai bune modalități prin care vă puteți proteja inima de diferite afecțiuni. Acest lucru se datorează faptului că inflamația, tensiunea arterială, colesterolul și alți factori de risc pentru boli de inimă sunt puternic afectați de alimentație. 

S-a dovedit că dietele bogate în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți ajută la susținerea sănătății inimii, în timp ce aportul ridicat de zahăr adăugat și carne procesată este asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Este important să alegeți un stil alimentar care să fie susținut de dovezi științifice și ușor de întreținut pe termen lung. Iată cele mai bune 3 diete pentru sănătatea inimii. 

1. Dieta mediteraneană 

Dieta mediteraneană se bazează pe modelele tradiționale de alimentație practicate în Grecia și în sudul Italiei în anii 1960. Dieta pune accent pe alimente integrale, minim procesate, inclusiv cereale, nuci, semințe, fructe, legume, leguminoase, pește și ulei de măsline extravirgin. De asemenea, include cantități moderate de carne de pasăre, ouă, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și vin roșu.

În plus, limitează sau elimină zaharurile adăugate, carbohidrații rafinați, gustările și carnea roșie procesate. Numeroase studii asociază dieta mediteraneană cu un risc redus de boli de inimă, cum ar fi nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride, obezitatea, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Se crede că beneficiile pentru inimă ale acestei diete se datorează în mare parte accentului pe care îl pune pe alimente vegetale integrale, minim procesate și pe grăsimi sănătoase. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin este bogat în grăsimi mononesaturate și în compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. 

O analiză bazată pe 32 de studii a legat un aport mai mare din acest ulei de un risc semnificativ redus de mortalitate,  de boli de inimă și de accidente vascular cerebrale. Alți factori, cum ar fi sportul, exerciții fizice și un consum scăzut de zaharuri adăugate, pot contribui, de asemenea, la efectele benefice ale dietei. 

2. Dieta DASH 

Dieta DASH a fost conceput pentru a ajuta la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. La fel ca dieta mediteraneană, DASH nu impune o listă strictă de alimente. În schimb, recomandă cantități specifice de grupuri de alimente în funcție de nivelul de calorii necesare corpului, concentrându-se mai mult pe cereale integrale, fructe, legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. Limitează în același timp carnea roșie, cerealele rafinate și zaharurile adăugate. 

Cercetările arată că dieta DASH reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială, obezitatea, circumferința taliei, nivelul de colesterol și rezistența la insulină. O analiză generală a 7 recenzii a legat dieta DASH de un risc cu 20% mai mic de boli de inimă, cu 19% mai mic de accident vascular și cu 18% de diabet de tip 2. 

4. Dieta Flexitariană 

Creată de dieteticianul Dawn Jackson Blatner, dieta flexitariană este un model de alimentație care se concentrează pe alimente vegetale, dar permite cantități moderate de carne, pește, lactate și alte produse de origine animală. Vă încurajează să obțineți cea mai mare parte a proteinelor din alimente vegetale. 

Nu există o regulă stabilită cu privire la cât de mult sau cât de des ar trebui să mănânci produse de origine animală, așa că depinde de preferințele fiecăruia. Sunteți încurajat să mâncați în principal alimente întregi, puțin procesate și să limitați sau să evitați zaharurile adăugate, cerealele rafinate, carnea și alte alimente extrem de procesate. 

Studiile observaționale leagă dietele pe bază de plante cu un risc mai scăzut de boli de inimă. În plus, fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, pe care dieta le încurajează au, fost legate de îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile de inimă În comparație cu o dietă vegană sau vegetariană strictă, dieta flexitariană poate fi o opțiune mai realistă pentru cei care doresc să-și mențină sănătatea inimii fără a fi nevoiți să renunțe la carne și alte produse de origine animală.

Sursă: healthline.com 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie