Consumul de cereale integrale este asociat cu diverse beneficii, inclusiv un risc mai mic de diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială. Pâinea integrală se referă la orice fel de aluat făcut din cereale integrale. Acest tip de făină suferă mai puține procesări decât făina rafinată și conține un număr mai mare de nutrienți.
Producătorii folosesc făină albă rafinată înalt procesată pentru a produce pâine albă ambalată, pre-feliată. Metoda de procesare elimină o parte sau chiar toți nutrienții din cereale. Având în vedere că produsele din cereale integrale nu suferă la fel de multă prelucrare, acestea își păstrează calitățile sănătoase. Iată o serie de beneficii rezultate de pe urma consumului de pâine integrală:
- Ajută la o mai bună gestionare a greutății corporale, deoarece alimentele din cereale integrale oferă senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp
- Crește nivelul de potasiu, care este legat de scăderea tensiunii arteriale
- Reduce riscul de rezistență la insulină
- Reduce leziunile vaselor de sânge
Dacă aveți deja tensiune arterială mare, consumul mai multor alimente din cereale integrale ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Dieta DASH și dieta mediteraneană recomandă includerea cerealelor integrale ca parte a unei nutriții sănătoase. Conform cercetărilor americane, adulții ar trebui să mănânce aproximativ 3 uncii de cereale integrale pe zi sau echivalentul a trei felii de pâine integrală.
O uncie de cereale este aproximativ egală cu:
- 1/2 cană de orez sau paste fierte
- 1 felie medie de pâine sau tortilla
- 1 cană de cereale integrale ( fulgi)
Orientările recomandă, de asemenea, ca cel puțin jumătate din toate cerealele pe care le consumați să fie 100% cereale integrale. Exemple de alimente din cereale integrale includ: orez integral, orez sălbatic, pâine neagră de secară, pâine integrală de grâu, mei, ovăz, floricele de porumb, quinoa, cereale integrale și biscuiți, făină de porumb din cereale integrale.
Sursă: mayoclinic.org