La fel ca apa și aerul, mâncarea reprezintă una dintre resursele vieții. Din păcate, în timp ce liderii și inventatorii globali depun eforturi considerabile în dezvoltarea resurselor naturale și a energiei durabile, nu am oferit încă o abordare durabilă a agriculturii și, în consecință, a alimentației și nutriției. Oameni de știință insistă asupra faptului că noi, ca umanitate, trebuie să dăm putere și să dezvoltăm sisteme alimentare durabile – care oferă energie adecvată și nutrienți vitali pentru a menține sănătatea populației de acum și a generațiilor viitoare.
Un număr alarmant de studii indică o nutriție dezechilibrată care duce la diferite afecțiuni de sănătate. Indiferent că vorbim despre anumite combinații de produse sau de prea puține alimente sănătoase, suntem obligați să ne confruntăm cu numeroasele consecințe care se reflectă asupra organismului. Persoanele obeze sunt adesea subnutrite și au deficiențe, cum ar fi vitamina D, vitamina A, fier, magneziu și alți micronutrienți esențiali.
Ratele de diabet și obezitate sunt în creștere constantă și copleșesc costurile economice. Pentru a începe rezolvarea acestei probleme, autoritățile din întreaga lume ar trebui să acorde atenție cercetătorilor și nutriționiștilor care continuă să promoveze conștientizarea studiind impactul mediului și al nutriției asupra sănătății umane. Nu putem cultiva alimente hrănitoare în sol nefertil și tratat cu substanțe chimice. În plus, nu putem susține o populație sănătoasă prin faptul că alimentele procesate domină piața de consum. Iată câteva soluții pe care liderii naționali și globali ar trebui să le aibă în vedere:
1. Practici agricole durabile
Împreună, instituțiile media preocupate, jurnaliștii independenți și oamenii de știință au evidențiat fluxurile și greșelile pe care agricultura convențională continuă să le facă prin tratarea culturilor cu pesticide și erbicide toxice. Există soluții durabile. Companii precum Contact Organics au lucrat la erbicide eficiente, naturale și sigure fabricate din acid acetic pentru a elimina riscurile de reziduuri cancerigene pe produsele proaspete.
2. Reglementări mai sigure pentru producția de alimente
Rafturile magazinelor alimentare sunt pline de alimente procesate cu etichete nutriționale confuze. Producătorii nu ezită să adauge ingrediente toxice precum BHT și coloranți artificiali interzise în majoritatea țărilor UE în alimentele noastre ambalate, cum ar fi cereale, chipsuri, pâine și biscuiți.
3. Consumul atent al peștilor și conservarea vieții oceanice
Abordarea durabilă a nutriției ar trebui să includă și consumul atent de pește și fructe de mare. Oceanele globale se confruntă cu pescuitul excesiv anual și s-a triplat în ultimii 50 de ani. Alte specii marine precum delfinii și țestoasele suferă în timpul proceselor de pescuit comercial și, ulterior, ecosistemul oceanului mondial suportă consecințele.
Organizația Mondială a Naturii Sălbatice depune mari eforturi pentru conservarea resurselor oceanelor și restructurarea modului în care operează întreprinderile de pescuit la nivel global. Consumul moderat de pește și crustacee este cheia. Este improbabil să ne confruntăm cu probleme de sănătate dacă mâncăm pește o dată sau de două ori pe săptămână.
Durabilitatea ecologică și nutrițională nu ar trebui să fie ceva pentru care ne luptăm cu sânge, transpirație și lacrimi. Vocile oamenilor de știință, a profesioniștilor din domeniul sănătății și părinților merită să fie auzite în lumea politicii corporative, a profiturilor, a lobby-ului și a corupției.
Singurul răspuns la o nutriție durabilă ar fi un efort național colectiv pentru a asigura o agricultură mai curată, transparență în etichetarea alimentelor, educația nutrițională în școli, drepturile la grădini de plante și alimente sănătoase care sunt disponibile pe scară largă la prețuri accesibile.
Sursă: walterschindler.com