O echipă de cercetători din Marea Britanie și SUA a descoperit că restricționarea conținutului de calorii poate prelungi viața. Rezultatele studiului, publicate în revista Science, arată că un consum redus de calorii poate duce nu numai la o viață mai lungă, ci și la un stil de viață sănătos, evitând o mare parte dintre bolile care au afectat adesea oamenii în ultimii ani.
Specialiștii au efectuat teste de restricție calorică pe rozătoare și a constatat că restricționarea aportului lor alimentar a avut un efect efect semnificativ asupra căilor moleculare care sunt legate de procesul de îmbătrânire. Rezultatele au arătat, de asemenea, că în organismele mai puțin complexe, limitarea conținutului de calorii poate dubla sau chiar tripla durata de viață.
Cu toate acestea, profesorul Luigi Fontana de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, a spus că scopul principal al cercetării este creșterea calității vieții oamenilor și ajutarea acestora să dezvolte mai puține boli legate de îmbătrânire.
Echipa de cercetare a redus conținutul de calorii al rozătoarelor între 10% – 50%, iar unul dintre principalele rezultate a fost scăderea activității căilor care implică factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1) și glucoza. Raționalizarea caloriilor a crescut durata de viață a rozătoarelor cu o cantitate considerabilă, diminuând susceptibilitatea acestora la boli legate de îmbătrânire, inclusiv cancer, afecțiuni cardiovasculare și probleme cognitive.
Cercetarea este deosebit de relevantă, având în vedere nivelurile în creștere actuale ale obezității în lumea occidentală. Excesul de greutate sau obezitatea poate duce la multe boli grave, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer. Obezitatea infantilă este o problemă deosebit de îngrijorătoare, deoarece mii de copii cresc urmând o dietă cu mâncare nedorită care ar putea declanșa probleme cronice de sănătate și greutate în viața adultă.
Durata noastră de viață poate fi, de asemenea, redusă, deoarece mii de oameni dezvoltă boli care pot fi prevenite printr-o alimentație corectă, cum ar fi diabetul de tip 2, însă profesorul Fontana crede că, dacă cercetătorii în nutriție înțeleg cât de mult restricția calorică poate prelungi viața și face oamenii mai sănătoși, ar putea fi posibil să se dezvolte medicamente care influențează căile afectate de restricția calorică pentru a menține oamenii mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc.
Sfaturile cu privire la dietă s-au bazat întotdeauna pe date epidemiologice, dar cele mai recente cercetări arată că are sens și din punct de vedere molecular, a spus specialistul. „Acum am trecut de la epidemiologie la biologie moleculară. Știm că anumiți nutrienți, precum și un aport mai scăzut de calorii, pot influența IGF-1 și alte căi. În curând sperăm să putem folosi aceste cunoștințe pentru a ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă”.
Sursă: europa.eu