Fructele reprezintă o opțiune sănătoasă atât ca parte a unei mese echilibrate, cât și ca parte a unei gustări, datorită conținutului bogat în fibre. În ciuda beneficiilor oferite, unele fructe au un nivel ridicat de zahăr, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei.
Institutul Național de Diabet și Boli Digestive recomandă ca persoanele cu diabet să includă fructele în alimentația de zi cu zi. Consumul de fructe și legume reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și cancer. Fructele sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamine, minerale și fibre.
Cu toate acestea, persoanele cu diabet trebuie să supravegheze cu atenție aportul de zahăr pentru a evita creșterile din sânge. Există, totuși, o diferență între tipul de zahăr din fructe și tipul de zahăr din alte alimente, cum ar fi ciocolata și produsele de patiserie. O persoană nu trebuie să excludă fructele din alimentație, însă potrivit unui studiu din 2017, consumul de fructe poate ajuta de fapt la prevenirea diabetului.
Fructe bogate în zahăr
Indicele glicemic (IG) arată cât de mult un aliment poate crește glicemia unei persoane după ce l-a consumat. Dacă produsul are un scor IG între 70 și 100, înseamnă că este bogat în zahăr. În această categorie intră pepenele roșu și bananele prea coapte, motiv pentru care, pentru a evita orice risc, se încurajează consumul de porții moderate. Majoritatea celorlalte fructe au un scor IG scăzut spre mediu.
Mitul zahărului
Mulți sunt de părere că dacă fructele sunt adesea bogate în zahăr, persoanele cu diabet ar trebui să le evite. Zahărul din fructele proaspete poartă denumirea de fructoza, care nu are un efect prea mare asupra glicemiei sau a insulinei unei persoane. Alimente precum ciocolata, produsele de patiserie și unele sucuri au un nivel ridicat de zaharuri adăugate, care provoacă creșteri ale zahărului din sânge.
Sucuri din fructe
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că sucul de fructe crește rapid nivelul de zahăr din sânge al unei persoane. Potrivit unei cercetări din 2013, care a analizat modul în care consumul de fructe afectează probabilitatea ca o persoană să dezvolte diabet de tip 2, rezultatele au arătat că persoanele care au consumat mai multe fructe întregi au avut mai puține șanse de a dezvolta această afecțiune.
În schimb, persoanele care au băut cantități mai mari de suc de fructe au avut mai multe șanse de a dezvolta diabet. Un studiu din 2017 a avut rezultate similare. Cercetătorii au descoperit că o dietă care include fructe proaspete reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Specialiștii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu diabet care consumau fructe proaspete în mod regulat aveau un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau de a muri.
Iată o listă cu câteva fructe comune pe care persoanele cu diabet le pot avea în dieta lor: mere, caise, avocado, banane, mure, afine, pepene galben, cireșe, grapefruit, strugurii, kiwi mango, nectarine, portocale, papaya, piersici, pere, ananas, prune, zmeură, căpșune, mandarine.
Fructele au o cantitate mare de fibre, ceea ce încetinește absorbția zahărului în sânge. Mai multe studii au arătat că persoanele cu diabet ar trebui să reducă mai mult aportul de carbohidrați din dietă și să lase fructele ca parte a unei rutine alimentare normale.
Sursă: medicalnewstoday.com