Dispneea este termenul medical pentru greutatea în respirație, uneori descrisă ca „foame de aer”. Dificultățile de respirație pot varia de la forme ușoare și temporare la grave și de lungă durată. Există multe cauze diferite ale acestei afecțiuni, motiv pentru care uneori este destul de dificil de diagnosticat și tratat. Potrivit Cleveland Clinic Center for Continuing Education, 1 din 4 persoane care vizitează cabinetul medicului suferă de această afecțiune respiratorie.
Simptome
Dispneea poate apărea ca urmare a suprasolicitării, a petrecerii timpului la altitudine mare sau ca simptom al altor afecțiuni. Semnele care anunță că o persoană se confruntă cu dispnee includ: dificultăți de respirație după efort sau din cauza unei afecțiuni medicale, senzație de sufocare, dificultăților de respirație, senzație de apăsare în piept, respirație rapidă și superficială, palpitații ale inimii, respiraţie şuierătoare, tuse. Dacă dispneea apare brusc sau dacă simptomele sunt severe, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale grave.
Cauze
Un episod de dispnee nu este întotdeauna direct legat de sănătatea unei persoane. Poate apărea după o serie de exerciții intense, în zone cu altitudini ridicate sau din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Cu toate acestea, dispneea se referă de obicei la probleme de sănătate. Potrivit dr. Steven Wahls, cele mai frecvente cauze ale dispneei sunt astmul, insuficiența cardiacă, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), boala pulmonară interstițială, pneumonia și problemele psihogene care sunt de obicei legate de anxietate.
Dispnee acută
Dacă dispneea începe brusc, se numește un caz acut de dispnee și poate fi cauzată de: astm, anxietate, pneumonie, sufocarea sau inhalarea a ceva ce blochează căile respiratorii, reacții alergice, anemie, pierderi de sânge, expunerea la niveluri periculoase de monoxid de carbon, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, embolie pulmonară, plămâni obosiți, hernie hiatală.
Dispnee cronică
Dispneea este, de asemenea, frecventă în rândul persoanelor cu o boală terminală. Dacă o persoană are dificultăți de respirație timp de peste o lună, afecțiunea se numește dispnee cronică și poate fi cauzată de: astm, BPOC, probleme cu inima, obezitate, fibroză pulmonară interstițială (o boală care provoacă cicatrizarea țesutului pulmonar).
Alte afecțiuni pulmonare
Unele afecțiuni de la nivelul plămânilor pot provoca, de asemenea, dificultăți de respirație. Exemple sunt: crupa, leziune pulmonară traumatică, cancer de plămâni, tuberculoză, pleurezie (o inflamație a țesuturilor din jurul plămânilor), edem pulmonar (când se adună prea mult lichid în plămâni), hipertensiune pulmonară (când tensiunea arterială crește), sarcoidoza (când grupurile de celule inflamatorii cresc în plămâni).
Probleme cardiace
Scurtarea respirației a fost, de asemenea, asociată cu următoarele probleme cardiace: cardiomiopatie (o serie de boli care afectează mușchiul inimii probleme de ritm cardiac), insuficiență cardiacă pericardită (când țesutul care înconjoară inima devine inflamat).
Complicații
Dispneea poate fi asociată cu hipoxie sau hipoxemie, care se poate traduce printr-un nivel scăzut de oxigen din sânge. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de conștiență și la alte simptome îngrijorătoare. Dacă dispneea este severă și continuă de ceva timp, există riscul de afectare cognitivă temporară sau permanentă. Poate fi, de asemenea, un semn al debutului sau al agravării altor probleme medicale.
Când trebuie să consulți un medic
Uneori, problemele de respirație pot fi un semn al unei afecțiuni care v-ar putea pune viața în pericol. Este nevoie de tratamentul medical de urgență în cazul în care simțiți unul dintre aceste simptome: instalarea bruscă a dispneei severe, pierderea capacității de funcționare din cauza dificultății de respirație, dureri în piept și greaţă.
Nu toate cazurile de dispnee necesită tratament medical imediat, însă poate, la fel de bine, să indice existența unor probleme medicale grave. Persoanele care observă schimbări în capacitatea lor de a respira, limitarea activității fizice din cauza dificultăților de respirație, probleme de respirație din poziția culcat, umflarea picioarelor și gleznelor febră, frisoane și tuse respiraţie şuierătoare, atunci trebuie să vă prezentați de urgență la cabinetul medicului.
Sursă: medicalnewstoday.com