Pilulele contraceptive sunt o metodă populară și eficientă de contracepție. Cu toate acestea, unii factori precum vărsăturile și administrarea anumitor medicamente pot reduce eficacitatea pilulei și pot duce la sarcini nedorite. Pilula combinată conține hormoni care previn ovulația, momentul în care ovarele se pregătesc pentru fertilizare.
Un alt tip de pastilă, cunoscut sub numele de minipilulă, determină îngroșarea mucusului cervical și subțierea mucoasei uterului, ceea ce reduce probabilitatea ca spermatozoizii să ajungă la un ovul. Pilula anticoncepțională este foarte eficientă dacă persoana o administrează corect și nu face excepții.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că pilula este eficientă în proporție de 99,7% cu o utilizare perfectă, adică mai puțin de 1 din 100 de femei ar rămâne însărcinate în cursul unui an. Cu toate acestea, având în vedere utilizarea obișnuită, eficacitatea pilulei este de 91%. Aproximativ 9 din 100 de femei rămân însărcinate.
Pentru a beneficia la maximum de efectul pilulei contraceptive trebuie să te asiguri că respecți cu strictețe toate etapele: să o administrezi zilnic, să-ți menții un stil de viață sănătos astfel încât să nu simți nevoia de a voma, să o administrezi la aceeași oră în fiecare zi, să te asiguri că medicamentele pe care le iei nu interferează cu pilula.
Deși pilulele anticoncepționale sunt în general foarte eficiente, uneori pot eșua în prevenirea sarcinilor dacă o persoană nu le folosește corect și consecvent. Oricine este îngrijorat de eficacitatea sau comoditatea metodei lor de contracepție ar trebui să discute cu un medic. Dacă se întâmplă ca persoana în cauză să nu respecte un program strict, chiar dacă vorbim despre o singură zi, ar trebui să folosească o metodă contraceptivă de rezervă timp de cel puțin 7 zile consecutive de la reluarea pilulei.
Sursă: medicalnewstoday.com