Oamenii au căutat elixiruri, au inhalat vapori și au aplicat unguente în numele vindecării timp de mii de ani, însă se poate spune că doar un număr mic de substanțe au revoluționat fundamental medicina. Cinci dintre aceste medicamente sunt enumerate aici, împreună cu câteva fapte care vă pot surprinde.
1. Insulina
Insulinei a fost, fără îndoială, o descoperire majoră în medicină. Înainte de utilizarea sa, bolnavii de diabet mureau adesea la o vârstă fragedă. Deși cei doi oameni de știință, Sir Frederick G. Banting și Charles H. Best, împreună cu colegii lor, au fost creditați cu descoperirea și izolarea hormonului, fiziologul român Nicolae C. Paulescu pare să-i fi învins. În 1916, Paulescu a izolat o substanță numită „pancreină”, la scurt timp după ce a fost recrutat pentru a servi în Primul Război Mondial. El și-a publicat în cele din urmă descoperirile în 1921, însă acestea au fost umbrite de publicarea raportului canadienilor la începutul anului.
2. Aspirina
În 1899, Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & Co. (mai târziu Bayer AG) a introdus aspirina, un analgezic care avea să ajungă în topul celor mai utilizate medicamente din lume. Felix Hoffmann este recunoscut pentru sinteza acidului acetilsalicilic pur, ingredientul activ al aspirinei.
3. Diazepamul (Valium)
Este un medicament benzodiazepin utilizat în mod obișnuit pentru a reduce simptomele de anxietate. Introducerea tranchilizantului clorpromazină (cunoscută și sub numele de torazină) în anii 1950 a reprezentat un punct de cotitură în psihiatrie, unul care a dat naștere „revoluției psihofarmacologice”. Mai mult, caracterizarea efectelor sale asupra neurotransmițătorilor și receptorilor acestora a oferit o perspectivă asupra modului în care impulsurile sunt transmise de la un neuron la altul în creier, ceea ce a condus la progrese majore în înțelegerea de către oamenii de știință a bolilor mintale și a cogniției.
4. Penicilina
Penicilina a fost descoperită pentru prima dată în 1928 de către scoțianul Alexander Fleming și este considerată în prezent cel mai utilizat antibiotic din lume. În acel moment, Fleming experimenta virusul gripal în Laboratorul Departamentului de Inoculare de la Spitalul St. Mary din Londra. Este primul medicament antibiotic natural descoperit și utilizat terapeutic.
5. Pilula contraceptivă
La începutul anilor 1920, austriacul Ludwig Haberlandt a publicat o lucrare care sugerează că hormonii ar putea fi folosiți ca mijloc eficient de contracepție la animale. Activitatea lui Haberlandt s-a încheiat brusc odată cu sinuciderea sa în 1932. Au trecut două decenii înainte ca noi teste clinice de contracepție hormonală să fie efectuate pe oameni. La îndemnul activistei sociale Margaret Sanger, pilula contraceptiva a fost aprobată în 1960, în Statele Unite.
Sursă: britannica.com