O echipă de cercetători americani au efectuat o serie de studii pentru a înțelege dacă terapiile botanice precum ciupercile medicinale și ierburile chinezești oferă beneficii terapeutice în tratarea cazurilor acute de Covid-19. Potrivit investigatorului principal Gordon Saxe, director de cercetare la Centrul pentru Sănătate Integrativă din Universitatea din California-San Diego, ciupercile au fost alese datorită istoriei lungi de utilizare și a dovezilor recente ale efectelor antivirale și de îmbunătățire a sistemului imunitar.
Într-un studiu preclinic publicat în 2019, s-a constatat că agarikonul cu ciuperci inhibă virusurile, inclusiv gripa (H1N1), gripa A (H5N1) și herpesul. Gordon Saxe a spus este de părere că ciupercile medicinale inhibă replicarea virusurilor, o teorie pe care intenționează să o testeze împotriva SARS-CoV-2 într-un studiu de fază II.
Al treilea studiu aflat încă în curs de desfășurare al MACH-19 (Mushrooms and Chinese Herbs for Covid-19) măsoară dacă aceleași ciuperci medicinale, administrate în capsule la momentul vaccinării inițiale împotriva Covid-19, pot crește anticorpii și alte măsuri de răspuns imun. Un al patrulea studiu, care nu a fost încă lansat, va analiza dacă ciupercile medicinale ar putea oferi o creștere similară cu vaccinurile de rapel Covid-19 ca adjuvant, o substanță care îmbunătățește răspunsul imun.
Terapiile naturale au fost folosite de secole pentru a trata bolile infecțioase, potrivit lui Saxe, care a remarcat că plantele medicinale i-au ajutat pe medicii chinezi să gestioneze 300 de epidemii înregistrate, în timp ce farmacologul grec Pedanius Dioscorides a prescris agarikon pentru tratarea infecțiilor pulmonare în urmă cu 2.300 de ani.
Cele trei studii, în conformitate cu MACH-19, dintre care două sunt aprobate de Food and Drug Administration (FDA), recrutează în prezent între 66 și 80 de pacienți care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 și care sunt plasați în carantină cu simptome moderate.
Sursă: business-standard.com