Autoritățile sanitare recomandă gătirea cărnii de vită pentru a ucide bacteriile dăunătoare care pot provoca boli severe sau chiar decesul. Cu toate acestea, unele persoane încurajează consumul de carne crudă, susținând că este sigur și benefic pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai populare mâncăruri cu carne de vită negătită:
- Amsterdam ossenworst: cârnați crud de vită originar din Amsterdam
- Carpaccio: un aperitiv tradițional italian din carne de vită feliată subțire
- Kachilaa: carne tocată crudă de bivol de apă
- Pittsburgh rar: friptură încălzită pentru scurt timp la o temperatură ridicată
- Friptură tartar: carne de vită tocată crudă servită cu gălbenuș de ou crud, ceapă și alte condimente
- Sandvis canibal: carne de vită crudă amestecată în mod obișnuit cu condimente, apoi servită pe biscuiți
Deși unele restaurante oferă cu încredere clienților săi aceste feluri de mâncare, nu există nicio garanție că pot fi consumate în siguranță. Carnea de vită negătită este periculoasă, deoarece poate găzdui bacterii care cauzează boli, inclusiv Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Shigella și Staphylococcus aureus, dar care la temperaturi ridicate pot fi eliminate.
În plus, ingestia acestor bacterii poate duce la boli alimentare, cunoscute mai frecvent sub numele de intoxicații alimentare. Simptome precum tulburări de stomac, greață, diaree și vărsături pot apărea în decurs de 30 de minute până la 1 săptămână după consumul de carne de vită crudă contaminată.
În general, fripturile trebuie gătite la o temperatură de cel puțin 145°F (63°C) și lăsate să stea timp de 3 minute înainte de tăiere sau consumare, în timp ce carnea de vită trebuie gătită la cel puțin 160°F (71°C). Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă ca populațiile susceptibile de a dezvolta boli alimentare, adică femeile însărcinate, copiii mici, adulții în vârstă și cei cu sistemul imunitar compromis, să evite complet carnea de vită crudă sau insuficient gătită.
Sursă: healthline.com