Soarele, Luna și Pământul influențează în mare măsură ritmurile de activitate ale tuturor organismelor biologice, inclusiv plantele și animalele. Realizat de experții unei echipe internaționale, studiul susține că mareele gravitaționale create de mecanica orbitală a acestor entități sunt cele care impactează ritmurile, fapt care a fost neglijat până acum.
„Toată materia de pe Pământ, atât vie cât și inertă, este supusă forțelor gravitaționale ale Soarelui și Lunii exprimate sub formă de maree. Oscilațiile periodice prezintă două cicluri zilnice și sunt modulate lunar și anual de mișcările acestor două corpuri cerești”, a explicat Cristiano de Mello Gallep, autorul principal al studiului.
Vorbind despre efectele gravitației asupra ritmurilor biologice ale organismelor, Gallep a spus că toată materia de pe Pământ a evoluat pentru a face față acestor oscilații periodice, deoarece gravitația a fost întotdeauna un factor. „Ceea ce am căutat să arătăm în articol este că mareele gravitaționale sunt o forță perceptibilă și puternică care a modelat întotdeauna activitățile ritmice ale acestor organisme”, spune expertul.
Echipa de cercetare și-a compilat datele din studii ulterioare pe trei cazuri publicate anterior înainte de a ajunge la concluzia finală. O analiză extinsă a datelor din aceste trei studii a arătat că mareele gravitaționale locale sunt suficiente pentru a organiza comportamentul ciclic al organismelor în toate cele trei studii, în ciuda absenței altor influențe ritmice, cum ar fi iluminarea sau temperatura.
Interesant este că unele cicluri ritmice ale organismelor au fost menținute chiar și în absența luminii ca factor, au remarcat cercetătorii în studiul lor publicat în Journal of Experimental Botany. Mai mult, experții spun că ciclurile gravitaționale nu afectează doar organisme simple, ci pot stabili și o fluctuație ciclică în tandem cu ciclul lunar care poate dura 24,4-24,8 ore. Deși efectul influenței gravitaționale a Soarelui și a Lunii este de doar o milionime din gravitația Pământului, oamenii de știință au spus că este suficient să provoace fluctuații de maree la scară largă în oceane, râuri și lacuri.
Sursă: republicworld.com