Cercetătorii au explorat utilizarea de ketamină pentru a trata depresia și alte afecțiuni. Acum, experții spun că medicamentul poate ajuta persoanele cu tulburări severe de consum de alcool. Experții spun că tulburările legate de consumul de alcool sunt în creștere în Europa și Statele Unite, fiind necesare noi tratamente.
Cercetările sugerează că dozele mici de ketamină, un medicament folosit ca anestezic la oameni și animale, combinate cu terapia psihologică, pot ajuta persoanele cu tulburare severă de consum de alcool să rămână treji pentru un timp mai îndelungat. Experții au raportat că participanții care au primit un tratament pe bază de ketamină combinată cu terapie nu au mai consumat alcool pentru o perioadă cuprinsă între 162 din 180 de zile în următoarele șase luni. Abstinența de 87% a fost „semnificativ mai mare decât oricare dintre celelalte grupuri”, au spus cercetătorii.
Ketamina induce disociere, oferind sedare și ameliorarea durerii
În ciuda a zeci de ani de utilizare ca drog recreațional, ketamina a devenit în ultimul timp subiectul de la bază în cadrul mai multor cercetări de a oferi tratament pentru depresie. Martin Preston, fondator și director executiv al clinicii de dezintoxicare Delamere din Marea Britanie, a declarat că efectele disociative ale ketaminei ar putea fi un plus pentru persoanele care se confruntă cu dependența de alcool.
„Nivelurile potrivite de ketamină, combinate cu terapia, acționează ca un antidepresiv și ajută la blocarea durerii sau a sentimentelor depresive care vin cu dependența de alcool.” spuse Preston. „Un alt motiv pentru care combinația celor doi factori ar putea funcționa bine împreună în timpul tratării dependenței de alcool este că, la doze mici până la moderate, ketamina ne poate schimba tiparele de gândire sau poate bloca restabilizarea amintirilor pe care utilizatorii le asociază ca declanșator al recăderii”.
Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spune că alcool în exces cauzează 95.000 de decese anual în Statele Unite. Agenția recomandă ca bărbații să nu bea mai mult de două pahare pe zi, iar femeile să nu bea mai mult de un pahar pe zi.
Sursă: healthline.com