Consilierea pentru durerea interioară poate ajuta oamenii de toate vârstele să proceseze și să facă față sentimentelor lor după ce au suferit o pierdere. În acest articol, analizăm etapele durerii și modul în care consilierea poate ajuta. Terapia pentru durerea interioară, așa cum este numită, a fost concepută pentru a vă ajuta să procesați și să faceți față unei pierderi, indiferent dacă persoana în cauză este un prieten, membru al familiei, animal de companie sau altă circumstanță a vieții.
Durerea ne afectează în mod diferit și în momente diferite. În timpul procesului de doliu, puteți experimenta tristețe, furie, confuzie sau chiar ușurare. Totodată, este normal să simți regret, vinovăție și semne de depresie. Un terapeut, psiholog, consilier sau psihiatru autorizat poate oferi terapie pentru acest tip de suferință. Consultarea unui expert în sănătate mintală vă poate ajuta să procesați cumulul de sentimente neobișnuite și să învățați noi modalități de a face față, totul într-un spațiu sigur.
Suferința urmează în general etape sau perioade care implică diferite sentimente și experiențe. Pentru a înțelege acest proces, unii experți folosesc etapele durerii: negare, furia, negociere, depresia, acceptarea. De-a lungul anilor, unii specialiști au extins acest model pentru a include șapte etape: șoc și negare, durere și vinovăție, mânie și târguială, depresie, reconstrucție, acceptare și speranță. Un rezultat pozitiv al acestui model subliniază faptul că durerea are multe dimensiuni și este perfect normal să trăiești și să te confrunți cu mai multe sentimente și emoții.
Înțelegerea nevoii de terapie după o pierdere vă poate ajuta să depășiți anxietatea și depresia într-un ritm propriu, în funcție de experiență. Experții în sănătate mintală utilizează o abordare diferită pentru fiecare pacient, iar terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de acceptare și angajament (ACT) sunt două metode adesea folosite pentru deces.
Sursă: healthline.com