Gutuiul este un fruct străvechi originar din Asia, însă cultivarea sa poate fi urmărită încă din Grecia antică și Roma, unde a servit ca simbol al iubirii și fertilității. Au fost folosite în medicina populară de zeci de ani, însă cercetările științifice privind potențialele beneficii sunt încă în stadii incipiente. Iată o serie de sfaturi care te ajută să incluzi gutuile în dieta ta.
Gutuile au un conținut scăzut de calorii, iar nutriționiștii recomandă consumul acestora pentru varietatea de vitamine și minerale esențiale, care îl fac un fruct hrănitor. Furnizează cantități moderate de vitamina C și cupru, plus cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu. Deși nu este extraordinar de bogat în niciun compus specific, gutuile oferă o gamă largă de nutrienți pentru foarte puține calorii.
Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui, inclusiv flavonoli precum quercetina și kaempferol, reduc inflamația și protejează împotriva afecțiunilor cronice precum bolile de inimă. Se știe că antioxidanții reduc stresul metabolic, scad inflamația și protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Unele cercetări indică faptul că aceste fructe pot ajuta la ameliorarea simptomelor de greață și vărsături. În urma unui studiu aplicat pe un eșantion de 76 de femei însărcinate s-a constatat că 1 lingură (15 ml) de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decât 20 mg de vitamina B6 în reducerea greaței induse de sarcină.
Gutuile au fost folosite de mult timp în medicina tradițională și populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive. Deși cercetarea umană este necesară, un studiu pe animale sugerează că acestea pot proteja împotriva leziunilor intestinale asociate cu IBD. Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor legate de bolile inflamatorii intestinale (IBD), cum ar fi colita ulceroasă.
Sursă: healthline.com