Pentru prima dată, medicii de la NYU Langone Health au putut să folosească un rinichi de porc pe un pacient uman, fără a declanșa o respingere imediată de către sistemul imunitar al gazdei. Reușita marchează o etapă majoră în direcția utilizării organelor animale pentru a ajuta pacienții umani în stări grave de sănătate.
Potrivit unei declarații recente, procedura, cunoscută sub numele de „xenotransplantation”, a folosit un rinichi obținut de la un porc modificat genetic care a fost atașat la un pacient decedat pe un ventilator. Pe parcursul perioadei de transplant, care a durat 2 ore, și observație, cercetătorii nu au detectat semne de respingere.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în fiecare zi sunt înregistrați aproximativ 75.000 de oameni care așteaptă pe lista transplantelor de organe. Cu toate acestea, există doar 8.000 de donatori decedați disponibili în fiecare an.
Un transplant de rinichi este o procedură chirurgicală care se face pentru a trata insuficiența renală. Rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină din organism prin urină. De asemenea, ajută la menținerea echilibrului fluidelor și electroliților din organism. Dacă rinichii tăi nu mai funcționează, deșeurile se acumulează în organism și te pot îmbolnăvi grav.
Cifrele Administrației pentru Resursele și Serviciile de Sănătate (HRSA) arată că la fiecare 9 minute, cineva este adăugat pe lista de așteptare pentru transplant și alte 17 persoane mor zilnic în așteptare. Experții spun că este nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca această realizare să poată ajuta la rezolvarea deficitului de organe. Aceștia sugerează că până atunci, cel mai bun mod în care putem ajuta este să ne înregistrăm ca donatori de organe.