Astenia de toamnă este un sindrom destul de frecvent, legat de modificările sezoniere și climatice tipice sezonului. În această perioadă, mulți dintre noi se simt mai obosiți, apatici sau cu mai puțină energie decât în mod normal.
Schimbările sezoniere tind să deregleze organismul, ceea ce face mai dificilă adaptarea la noul sezon. Toamna, mai ales, odată cu scăderea temperaturilor, cu sosirea ploilor sau cu reducerea orelor de lumină solară, s-ar putea să observați mai multă oboseală, epuizare și lipsa de entuziasm în a vă face planuri.
Astenia de toamnă nu este o boală, este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere. Explicația științifică invocă lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului. Melatonina crește odată cu scăderea luminii solare, amplificând tot mai mult senzația de oboseală.
Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel o stare continuă de somnolență. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu o dificultate mai mare de concentrare și o reducere a apărării. Dacă ești conștient de aceste schimbări și te îngrijorează, te poți relaxa, nu ești singurul și există mai multe soluții în acest sens.
Consumul de leguminoase și nuci poate crește energia din această perioadă. Acestea alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, în fier și minerale, dar sărace în grăsimi saturate, reprezintă o sursă excelentă de energie.
Alimentele bogate în Omega 3 sunt recomandate pentru a îmbunătății dispoziția generală. Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin bogăția lor în acizi grași Omega 3, un nutrient esențial care acționează ca un neuroprotector puternic și care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, împiedicând deteriorarea oxidativă și inflamația. Alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt avocado, dovleac, semințe de chia, ulei de măsline.
Vitamina C este, de asemenea, esențială pentru a ne proteja împotriva schimbărilor de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge.. Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C, cum ar fi portocale, mandarine, struguri și kiwi. Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le puteți include în dietă. Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamine și aliații perfecți pentru a vă stimula sistemul imunitar.
Sursă: healthline.com