Un fost angajat de la Facebook a mărturisit recent în cadrul unui congres că platformele de socializare ale companiei sunt periculoase pentru copii. Potrivit rapoartelor, cercetările interne au constatat că Instagram a dus adesea la sentimente de depresie și anxietate pentru unii adolescenți.
Specialiștii în sănătate comportamentală spun că timpul petrecut pe rețelele de socializare nu trebuie interzis, însă părinții trebuie să impună reguli și limite cu privire la modul de a interacționa cu platformele. De asemeneam aceștia ar trebui să verifice în mod regulat starea copiilor pentru a observa schimbările de comportament rezultate din experiențele lor de pe rețelele sociale și să fie atenți la orice schimbare a dispoziției, a somnului sau a obiceiurilor alimentare.
Social media are avantajele sale, însă expunerea repetată la conținut dăunător pe platforme poate crea sentimente de inadecvare care pot duce la anxietate și depresie. „Persoanele cu temperamente specifice sau condiții psihiatrice pot avea mai multe șanse de a experimenta efectele negative ale expunerii la rețelele sociale, indiferent de timpul petrecut” a spus dr. Leela R. Magavi, psihiatru și director medical regional pentru Comunitate Psihiatrie și centre de îngrijire MindPath.
Cum ar trebui părinții să monitorizeze utilizarea rețelelor sociale de către copii?
Specialiștii spun că nu este realist să interziceți copiilor să folosească rețelele sociale, având în vedere că lumea solicită cunoașterea acestor platforme pentru socializare, oferind totodată implicare deplină în evenimentele actuale. Însă utilizarea acestora poate fi reglementată, iar copiii pot fi învățați să folosească în mod responsabil platformele.
Stabiliți reguli și limite cu privire la modul în care copiii ar trebui să utilizeze rețelele sociale. Se dorește evitarea ecranelor în timpul mesei și cu 1 oră înainte de culcare. De asemenea, specialiștii recomandă să descărcați o aplicație pe dispozitivele copiilor care să stabilească limite de utilizare a rețelelor sociale pe zi. Academia Americană de Pediatrie recomandă nu mai mult de 2 ore pe zi.
Sursă: healthline.com