Animalele de companie, în special câinii și pisicile, devin extrem de curioase în legătură cu ceea ce mănâncă sau beau stăpânii lor. Deși ne simțim adesea tentați să-i lăsăm să încerce, cele mai multe alimente și băuturi nu sunt sigure și pot crea mari probleme de sănătate. Iată ce spun experții despre aceste băuturi pe care le preparăm des în bucătărie:
- Laptele
Animalele de companie pot fi intolerante la lactoză, iar rezultatele neplăcute pot include diaree, vărsături sau gaze. Laptele este, de asemenea, unul dintre elementele cel mai frecvent asociate cu alergiile cutanate la câini, deoarece este bogat în grăsimi și zaharuri naturale, astfel că dacă introduceți cantități prea mari în dieta sa, pot apărea probleme grave, cum ar fi obezitatea și pancreatita.
- Cafeaua și ceaiul
Câinii sunt mai sensibili la cofeină decât oamenii, spun specialiștii, astfel că o cantitatea mai mare de două lingurițe le poate pune viața în pericol, din cauza substanțelor periculoase numite metilxantinele care se regăsesc în cafea, ceai și ciocolată. În termen de două până la patru ore după ce au consumat chiar și o cantitate mică de alimente sau băuturi cu cofeină, câinii pot prezenta simptome, inclusiv vărsături și diaree, hiperactivitate, tahicardie, gâfâit, ritm cardiac anormal, sete excesivă și urinare, tremurături, convulsii și chiar moarte.
- Alcoolul
Extrem de toxic pentru câini, alcoolul poate provoca dificultăți de respirație, scăderea coordonării, vărsături, diaree, depresie a sistemului nervos central, tremurături și chiar moarte. Etanolul din alcool se absoarbe rapid, iar câinii pot începe să prezinte simptome în decurs de 30 de minute până la o oră.
- Băuturi sportive
Câinii beau multă apă, mai ales atunci își consumă energia, însă nu are nevoie de ingredientele adăugate găsite în băuturile sportive. Cu toate acestea, dacă un câine are vărsături și diaree, medicul veterinar poate sugera necesitatea unei cantități mici pentru a preveni deshidratarea.
Sursă: treehugger.com