Medicii specialiști recomandă spălarea pe dinți de două ori pe zi în intervale de cel puțin două minute. Totuși nu dezvăluie când ar trebui mai exact să facem periajul. Pentru a stabili un obicei, ar trebui ca cei mai mulți oameni să se spele pe dinți în același timp, la aceeași oră.
Unii experți spun că periajul înainte de a lua micul dejun este mult mai benefic pentru smalțul dinților și pentru sănătatea bucală generală, însă puțini respectă acest lucru, din cauza faptului că nu vor ca alimentele să aibă gust mentolat.
În timpul somnului, bacteriile din gură se înmulțesc, acesta fiind o parte din motivul pentru care te poți trezi cu un gust neobișnuit și cu o respirație nu tocmai plăcută. Spălarea cavității bucale cu o pastă de dinți cu fluor vă ajută să eliminați atât bacteriile, cât și plăcile de pe dinți. Totodată, vă acoperă smalțul cu o barieră de protecție împotriva acidului din alimente.
Ar trebui să evitați periajul dentar după ce ați mâncat, cel puțin cu 30 de minute dacă urmează să consumați alimente sau băuturi cu acid, cum ar fi pâinea prăjită, fructele sau cafeaua. Un mic studiu aplicat pe 21 de adulți mai în vârstă a arătat că, după periaj, participanții au simțit o producție mai mare de salivă. Aceasta ajută la descompunerea alimentelor și ucide în mod natural bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală.
American Dental Association vă recomandă să așteptați 60 de minute după ce ați mâncat înainte de a vă spăla pe dinți, mai ales după ce ați mâncat acide. Beți apă sau mestecați gumă fără zahăr după ce ați mâncat pentru a vă curăța dinții înainte de a vă spăla. Indiferent că alegeți să vă spălați pe dinți înainte sau după micul dejun, periajul de dimineață, ori de câte ori îl puteți face, este cel mai benefic din zi.
Sursă: healthline.com