Mulți specialiști în nutriție sunt de părere că eliminarea treptată a cărnii din dieta zilnică poate avea o varietate de beneficii, inclusiv pierderea în greutate și un tranzit intestinal mai bun. Reducerea cărnii a fost într-adevăr legată de un risc redus la anumite boli, însă, cu toate acestea, așa-numitele beneficii par să depindă de lista alimentelor pe care decideți să le consumați în locul acesteia. Iată 5 beneficii obținute din reducerea consumului de carne și înlocuirea acesteia cu alimente hrănitoare.
1. Sprijină sănătatea și controlul greutății
Regimurile alimentare care limitează sau exclud carnea au fost corelate cu pierderea în greutate și cu un risc redus de boli de inimă, cancer și diabet, însă acest lucru depinde de calitatea generală a dietei. De asemenea, regimurile care se bazează strict pe plante, pot fi lipsite de substanțele nutritive importante de care organismul are nevoie.
2. Ajută la reducerea riscului de boli de inimă
Dietele pe bază de plante au fost legate de un risc redus de boli de inimă. Cercetările au descoperit asocieri între aportul de grăsimi saturate, care se găsesc în carne și în produse de origine animală, cu un risc crescut de boli de inimă. Deși există numeroase dezbateri pe această temă, ideal ar fi să moderați aportul de surse de carne care tind să fie bogate în grăsimi saturate.
3. Ajută la sănătatea intestinului
Fibrele și compușii benefici ai plantelor sunt două componente găsite în alimentele vegetale care pot hrăni bacteriile intestinale sănătoase. Dietele pe bază de plante care limitează carnea tind să furnizeze o mulțime de acești nutrienți.
4. Ajută la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer
Proteinele animale, în special carnea roșie și carnea procesată, au fost legate de un risc crescut de cancer colorectal. O dietă pe bază de plante este asociată cu o incidență mai mică a cancerului colorectal.
5. Ajută mediul înconjurător
Producția de carne duce la emisii de gaze cu efect de seră și poate avea efecte negative asupra mediului. Astfel, reducerea proteinei animală din alimentație poate avea efecte benefice și asupra mediului.
Reducerea cărnii și consumul unei diete predominant vegetale pot ajuta la gestionarea greutății, protejarea împotriva bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer și susținerea unui intestin sănătos.