Scleroza multiplă (SM) este o tulburare progresivă, mediată de imunitate, ceea ce înseamnă că sistemul conceput pentru a vă menține corpul sănătos atacă în mod eronat părți ale corpului care nu sunt dăunătoare. Este o boală care se menține pe tot parcursul vieții, însă poate fi ținută sub control.
SM este o boală cu simptome imprevizibile care pot varia în intensitate, astfel că în timp ce unele persoane suferă de oboseală și amorțeală, cazurile severe mai severe pot provoca paralizie, pierderea vederii și diminuarea funcției creierului. Simptomele primare ale acestei afecțiuni sunt rezultatul deteriorării acoperirii nervului protector numit mielină. Medicii vă pot ajuta să gestionați aceste simptome folosind medicamente, terapie și kinetoterapie.
Problemele de la nivelul ochilor sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale sclerozei multiple. Inflamația afectează nervul optic și perturbă vederea, lucru ce poate provoca vedere încețoșată sau chiar pierderea acesteia. Uneori pot fi implicați nervii cranieni sau trunchiul cerebral, provocând probleme de mișcare a ochilor sau vedere dublă. Totodată, senzațiile de furnicături și amorțeala sunt unul dintre cele mai frecvente semne de avertizare ale acestei boli. Locurile obișnuite de amorțeală includ fața, brațele, picioarele și degetele.
Rigiditatea musculară sau spasmele sunt, de asemenea, frecvente. S-ar putea să vă confruntați cu mușchii sau articulațiile rigide, precum și cu mișcări incontrolabile și dureroase ale extremităților. Picioarele sunt cel mai adesea afectate, dar durerile de spate sunt, de asemenea, prezente. Persoanele diagnosticate se pot confrunta cu oboseală intermitentă, oboseală recurentă sau oboseală cronică constantă.
Excitarea și funcția sexuală pot fi, de asemenea, o problemă pentru aceste persoane, deoarece începe de la nivelul sistemul nervos central. Poate proveni din probleme fizice cu oboseală, spasticitate sau simptome emoționale secundare.
Scleroza multimplă este o tulburare dificilă, însă cercetătorii au descoperit multe tratamente care îi pot încetini progresia și pot controla simptomele. Cea mai bună apărare este aceea de a vă adresa medicului imediat după ce ați experimentat primele semne de avertizare.
Sursă: healthline.com