Mai multe studii au arătat că modificările dietei, inclusiv un consum mai crescut de vin roșu și brânză, pot ajuta la împiedicarea dezvoltării declinului cognitiv. Rezultatele cercetării au arătat că brânză reduce riscul problemelor cognitive legate de vârstă, în timp ce vinul roșu îmbunătățește funcția cognitivă.
Studiul în cauză, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, a analizat o serie de date culese pe o perioadă de 10 ani de la 1.787 de persoane cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani din Biobank-ul Marii Britanie, o bază de date biomedicală și o resursă de cercetare pe scară largă.
Cercetătorii au analizat în mod specific testele de inteligență fluidă (FIT) ale participanților, dieta și consumul de alcool în timp, descoperind că anumite alimente și băuturi păreau să aibă efecte protectoare împotriva declinului cognitiv.
Consumul de brânză s-a dovedit a fi cel mai protectiv împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, chiar și mai târziu în viață, la o vârstă mai înaintată, iar consumul zilnic de băuturi alcoolice, vin roșu, în special, a fost legat de îmbunătățirea funcției cognitive. De asemenea, carnea de miel preparată o dată pe săptămână îmbunătățește abilitatea cognitivă pe termen lung, iar excesul de sare dăunează în special persoanelor expuse la riscul de a dezvolta Alzheimer.
Luând în considerare aceste aspecte, specialiștii sunt de părere că alegerile alimentare adecvate pot preveni cu totul boala Alzheimer și declinul cognitiv, însă pentru a valida întru totul datele obținute, sunt necesare mai multe studii clinice randomizate pentru a determina dacă unele modificări în dietă ar putea ajuta creierul în mod semnificativ.