Când relaționezi cu un „perfecționist”, te poți aștepta să vezi o persoană care dorește să dețină controlul, astfel încât toată munca sa să fie impecabilă. Totodată, stabilește standarde și obiective nerealiste ridicate pentru el însuși. Chiar și atunci când reușesc să facă un lucru bine, întotdeauna găsesc ceva în neregulă, deoarece perfecționiștii tind să fie foarte critici cu munca pe care o fac.
Perfecționiștii produc adesea o muncă excelentă, dar atenția lor excesivă la detalii și refacerea frecventă a proiectelor poate cauza o mulțime de probleme în viața de cuplu sau în cadrul unei echipe la muncă. O cantitate mică de perfecționism poate fi un lucru bun, însă perfecționiști adaptivi au standarde ridicate, lucrează cu optimism și plăcere și încearcă în mod constant să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile. Dacă ar trebui să cântărim părțile bune cu cele mai puțin bune, un perfecționist are standarde înalte și acordă o atenție deosebită detaliilor. În schimb, o astfel de persoană nu poate stabili anumite priorități, astfel că interacțiunea poate fi dificilă, dar nu imposibilă.
Interacțiunile cu acest tip de persoane poate fi adesea frustrantă. Perfecționiștii tind să fie nerăbdători sau foarte critici față de ceilalți și incapabil să delege pe cineva să facă acel ceva, deoarece, într-un fel, el crede că nimeni nu poate rezolva această problemă mai bine decât ei. Chiar și atunci când ating o performanță de 99%, aceștia continuă să se concentreze mai mult pe acel 1% care îl distanțează de perfecțiune.
Ideal ar fi ca în aceste momente să nu oferiți niciun răspuns oricărei afirmații. Majoritatea perfecționiștilor vor să se facă auziți și nu țin neapărat să audă răspunsuri la întrebările lor. Încercați să acceptați ideea că ajutorul pe care vreți să-l oferiți în anumite situații nu este necesar de fiecare dată. Apreciați-le tot timpul efortul și nu uitați să le mulțumiți pentru ceea ce fac. Perfecționismul lor este de apreciat, însă trebuie să li se atragă atenția în momentele în care acțiunile lor îi rănesc pe ceilalți și le limitează potențialul.