O formă de inteligență artificială concepută pentru a interpreta o combinație de imagini retiniene a reușit să identifice cu succes un grup de pacienți despre care se știa că au boala Alzheimer, sugerând că abordarea ar putea fi folosită într-o zi ca instrument predictiv, potrivit unui studiu interdisciplinar realizat de Duke University.
Cercetătorii din Rhode Island și Florida susțin că studiul de 5 milioane de dolari care ar putea permite medicilor să detecteze boala Alzheimer cu 20 de ani înainte de apariția pierderii memoriei și a altor simptome cognitive.
Peter Snyder, unul dintre specialiștii care au luat parte la studiu, a explicat că celulele din retină coincid cu tipurile de celule din creierul nostru care sunt atacate de Alzheimer. „Schimbările celulare din retină ar putea reflecta aceleași schimbări care se întâmplă în creier”, a spus Snyder într-un comunicat de presă.
Putem privi mai ușor în retină pentru a vedea efectele bolii. În prezent, singura modalitate de a identifica acumularea de proteine amiloide asociate cu Alzheimer este prin scanări PET destul de costisitoare și care sunt rareori acoperite de asigurare.
Pentru cei mai mulți medici, diagnosticarea bolii Alzheimer este o adevărată provocare. Unele tehnici pot detecta semne ale bolii, însă este diagnosticată adesea prin teste de memorie sau prin observarea modificărilor comportamentale. Până la observarea acestor modificări, boala avansează.
Chiar dacă în prezent nu există niciun remediu, diagnosticul precoce va permite cercetătorilor să studieze noi medicamente mai devreme, deoarece viitoarele tratamente pot fi mai eficiente atunci când sunt administrate din timp. Acest lucru le-ar oferi pacienților și familiilor lor timp pentru a-și planifica viitorul.