Transpirația poate avea un miros înțepat, asemănător oțetului, din cauza unor afecțiuni precum diabetul, tricomicoza, bolile renale sau în urma unor modificărilor hormonale, a anumitor alimente sau a infecțiilor de la nivelul pielii.
Transpirația este eliberată de glandele sudoripare care se împart în două subcategorii: glandele ecrine, care produc cea mai mare cantitate de transpirație, și glandele apocrine, care se găsesc în sâni, față, scalp, perineu și axile. Acestea produc mai puțină transpirație decât glandele ecrine și se deschid mai degrabă pe foliculii de păr decât pe piele.
Deși mirosul de transpirație nu este tocmai plăcut, uneori acesta poate deveni insuportabil. Bacteriile de la nivelul pielii, hormonii, compușii din anumite alimente și alți factori, chiar și cei mai mulți inofensivi, pot face ca transpirația să capete un miros asemănător oțetului.
În unele cazuri, transpirația cu miros înțepător poate fi rezultatul unor afecțiuni precum diabetul sau bolile renale. Iată câteva cauze posibile și tratabile care îți fac transpirația să miroase dezagreabil pentru unele simțuri.
Mâncarea condimentată – modul în care organismul descompune oțetul, ceapa, usturoiul, chimenul și alte condimente și condimente pot elimina compuși în sudoare, dându-i un miros distinct. Alte alimente, cum ar fi carnea roșie, pot schimba, de asemenea, felul în care miroase transpirația. Produsele lactate, inclusiv laptele și brânza, pot face același lucru. În general, alimentele care conțin multe tipuri de compuși volatili pot alimenta mirosurile.
Stresul și modificările hormonale – persoanele stresate își activează glandele apocrine, motiv pentru care transpirația capătă acel miros specific care îi face pe ceilalți să simtă presiunea. Totodată, fluctuațiile nivelurilor hormonale datorate pubertății și vârstei înaintate, menstruației, sarcinii și menopauzei pot provoca modificări ale mirosului.
În cele mai multe cazuri, transpirației excesive sau mirositoare necesită un control medical, însă puteți lua și măsuri pe cont propriu pentru a diminua această problemă. Spălați-vă de mai multe ori pe zi cu săpun antibacterian, schimbați-vă hainele regulat și folosiți un deodorant sau un antiperspirant de calitate.