Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), adulții au nevoie de mai mult de 7 ore de somn pe noapte, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au nevoie de 9 până la 12 ore, însă activitățile solicitante din timpul zilei fac ca respectarea unui program de somn corect să fie dificil de urmat.
Dacă va aflați în situația de a alege între o oră de somn și a rămâne treaz în continuare, niciuna dintre cele două opțiuni nu sunt foarte atrăgătoare în viziunea specialiștilor, însă a dormi chiar și câteva minute este mai bine decât deloc, pentru că somnul este perioada în care corpul își repară țesuturile, hormoni și transferă amintirile pe termen scurt în amintirile pe termen lung.
În urma unei nopți nedormite, funcția mentală și starea de spirit vor scădea semnificativ a doua zi. Potrivit CDC, starea de veghe timp de 18 provoacă o insuficiență mentală similară cu cea a unui conținut de alcool în sânge de 0,05%, iar starea de veghe timp de 24 de ore echivalează cu 0,10%.
O abatere constantă de la programul normal de somn nu este deloc sănătos, însă dacă dormiți chiar și pentru o oră sau două, corpului poate primi un ciclu de somn. În mod ideal, ar trebui să țintiți cel puțin 90 de minute de somn, astfel încât organismul să aibă timp să treacă printr-un ciclu complet. Cercetările au descoperit că un somn neîntrerupt de 90 până la 110 minute poate contribui la reducerea stării de somnolență atunci când vă treziți, comparativ cu sesiunile de somn mai scurte de 60 de minute.