Un program de somn bine stabilit poate fi esențial pentru sănătatea organismului. Mulți nu își dau seama, însă cantitatea de somn este responsabilă pentru multe funcții ale corpului, de la starea de spirit și funcționalitatea creierului, la kilogramele în plus și dereglări ale metabolismului.
Deși încercăm să menținem un program constant de somn, ora stabilită inițial tinde să varieze în funcție de viața socială, de programul de lucru, de obligațiile familiale sau de cea mai nouă emisiune în streaming pe Netflix. Acest articol vă ajuta să înțelegeți cum să calculați cel mai bun timp pentru a merge la culcare pe baza alarmei și a ciclurilor naturale de somn. De asemenea, vom analiza mai atent modul în care funcționează ciclurile de somn și modul în care somnul vă poate afecta sănătatea.
Un bebeluș poate avea nevoie de până la 17 ore de somn în fiecare zi, în timp ce un adult mai în vârstă poate funcționa perfect normal cu doar 7 ore de somn pe noapte. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, acestea sunt liniile directoare generale de somn pentru diferite grupe de vârstă, însă nevoile de somn diferă de la un individ la altul, chiar și în cadrul aceluiași grup de vârstă. Unii oameni ar putea avea nevoie de cel puțin 9 ore de somn pe noapte pentru a se simți complet odihniți, în timp ce alții consideră că cele 7 ore de somn sunt potrivite.
Iată ce trebuie să aveți în vedere atunci când vă evaluați propriile nevoi de somn: Te simți odihnit după 7 ore de somn sau ai nevoie de cel puțin 8 sau 9? Aveți vreo somnolență în timpul zilei? Te bazezi pe cofeină pentru a te orienta pe tot parcursul zilei? Dacă dormi cu altcineva, ai constatat probleme cu somnul?
Potrivit unui studiu, lipsa somnului a dublat șansele de a comite erori și a triplat numărul de cadențe în atenție. Somnul și sănătatea mintală sunt strâns legate, tulburările de somn contribuind la depresie și anxietate. Somnul este unul dintre cei mai importanți factori ai sănătății noastre generale.