În ultimul timp, specialiștii în nutriție au încercat să scoată în evidență cât mai mult efectele dăunătoare, rezultate de pe urma consumului de zahăr rafinat. Deși numărul cazurilor de obezitate, diabet de tip 2 sau alte boli de inimă au tot crescut în ultimul timp, în continuare, cantități mari de zahăr se găsește într-o varietate de alimente.
Cu toții știm că zahărul se găsește în mod natural în multe alimente, inclusiv fructe, legume, lactate, cereale și chiar nuci și semințe. Zaharurile naturale sunt extrase pentru a produce zahărul rafinat pe care îl găsim, în prezent, în majoritatea alimentelor din magazine. Zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) sunt două exemple obișnuite de zaharuri rafinate create astfel.
Zahărul de masă, cunoscut și sub denumirea de zaharoză, este de obicei extras din trestia sau din sfeclă de zahăr. Procesul de fabricație începe cu spălarea plantelor, apoi cu felierea și înmuierea lor în apă fierbinte. Sucul rezultat este extras și filtrat, transformându-se într-un sirop, procesat în cristale de zahăr. Acestea vor fi spălate, uscate, răcite și ambalate în zahărul de masă găsit pe rafturile magazinelor.
Aceste zaharuri rafinate sunt de obicei utilizate pentru a adăuga aromă alimentelor, dar pot acționa și sub formă de conservant în gemuri și jeleuri sau pentru a ajuta alimentele precum murăturile și pâinea să fermenteze. Spre deosebire de zahărul natural, obținut din fructoză, zahărul rafinat vă poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. Acesta este, de asemenea, legat de apariția depresie, demență, boli de ficat și anumite tipuri de cancer.