Specialiștii de la Școala de Medicină din Stanford sugerează că introducerea alimentelor fermentate în dietă poate ajuta la scăderea inflamației. În timp ce inflamația este o parte normală a procesului de vindecare, tulpina care duce la inflamație cronică poate avea efecte grave asupra sănătății. Experții sunt de părere că alimente fermentate, cum ar fi chefirul sau kimchiul (dar nu alcoolul), pot îmbunătăți diversitatea microbiană generală, care poate ajuta la scăderea inflamației.
Deși anumite medicamente pot ajuta la tratarea inflamației cronice, cercetătorii investighează dacă alimentația poate juca un rol în scăderea acesteia, deși dieta nu a fost testată ca tratament de substituție pentru medicamente. Studiul clinic s-a efectuat cu ajutorul a 36 de adulți sănătoși care au avut la bază o dietă alimentară din alimente fermentate sau bogate în fibre.
Rezultatele au arătat că o simplă modificare a dietei poate avea un efect vizibil asupra microbiomului intestinal și asupra sistemului imunitar. Potrivit studiului, alimentele fermentate au scăzut activarea celulelor imune care sunt implicate în inflamația cronică. Persoanele care au consumat iaurt, kefir, brânză de vaci fermentată, kimchi, băuturi vegetale cu saramură și ceai de kombucha au avut o creștere a diversității microbiene generale. Porții mai mari ale acestor alimente au prezentat efecte mai puternice.