Atât dieta vegană, cât și cea vegetariană sunt considerate stiluri de viață extrem de sănătoase, fiind legate de mai multe beneficii pentru sănătate și de un risc mai mic de exces de greutate, boli de inimă și chiar unele tipuri de cancer. Cu toate acestea, o parte dintre nutrienți sunt fie greu, fie imposibil de obținut în cantități adecvate numai din alimente vegetale. De aceea, este foarte important să le cunoașteți și să vă completați dieta pentru a menține sănătatea sau performanța fizică.
Vitamina B12 se găsește numai în alimente de origine animală, precum și în anumite tipuri de alge marine, dar în cantități mici. Persoanele care urmează un stil de viață vegan, ar trebui să-și completeze conținutul de nutrienți, folosind un supliment vegan de vitamina B12.
Creatina este o moleculă care se găsește în alimentele de origine animală. Cea mai mare parte este stocată în mușchii, dar cantități semnificative sunt concentrate și în creier. Funcționează ca o rezervă de energie ușor accesibilă pentru celulele musculare, oferindu-le o forță și o rezistență mai mari. Din acest motiv, este unul dintre cele mai populare suplimente din lume pentru dezvoltarea mușchilor. Studiile arată că suplimentele de creatină pot crește atât masa musculară, cât și forța.
Vitamina D este un nutrient esențial cu multe funcții importante, cunoscută și sub denumirea de vitamina soarelui. Dacă expunerea la lumina soarelui este limitată, trebuie să vă asigurați din alimente sau suplimente. Există două tipuri de vitamina D dietetică: ergocalciferol (D2), găsit în plante, și colecalciferol (D3), găsit în alimentele de origine animală.
Cele mai bune surse de vitamina D3 sunt peștele gras și gălbenușurile de ou. Alte surse includ suplimente, ulei de ficat de cod sau alimente îmbogățite, cum ar fi lapte sau cereale. Deoarece principalele surse dietetice de vitamina D3 nu sunt vegetale, vegetarienii și veganii pot prezenta un risc mai mare de deficiență, mai ales în timpul iernii. Deficitul de vitamina D este legat de un risc crescut de apariție a diferitelor condiții adverse, inclusiv: osteoporoză, cancer, boli de inimă, scleroză multiplă, depresie, afectarea funcției creierului.