Pizza este un fast-food nesănătos, bogat în grăsimi saturate și sodiu. Așadar, s-ar putea să vă întrebați dacă este bine să mâncați pizza și cum vă poate afecta nivelul colesterolului. Un punct cheie de luat în considerare este acela că există multe tipuri diferite de pizza care vin la pachet cu o diversitate de toppinguri la alegere pe bază de alimente, inclusiv de carne precum pepperoni, cârnați și șuncă. Acestea pot îmbunătăți sau agrava calitatea nutrițională și, în consecință, nivelul colesterolului.
Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol pot mâna pizza, atât timp cât pot face diferența între ceea ce le face bine și ceea ce nu. De exemplu, puteți împărți pizza în două categorii: pizza ultra procesată și pizza autentică în stil italian, care este făcută cu ingrediente proaspete.
În primul rând, alimentele ultra-procesate sunt definite ca formulări industriale cu mai multe ingrediente. Acestea includ pizza congelată și fast-food făcută cu alte alimente procesate, cum ar fi mezelurile și brânza. Cercetările arată că aportul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu creșteri ale colesterolului și al riscului de boli de inimă.
Pe de altă parte, pizza autentică în stil italian este preparată cu ingrediente de calitate superioară. De exemplu, pizza Napoletana se caracterizează printr-un aluat moale și subțire din făină de grâu, drojdie, sare și apă, preparat cu sos de roșii proaspete și brânză mozzarella, acoperit cu oregano, busuioc și usturoi. Atunci când utilizați ingrediente de calitate superioară, cum ar fi sosul de roșii proaspete, pizza poate fi o sursă de antioxidanți, cum ar fi licopenul.
Licopenul este un pigment prezent în roșii care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători și poate chiar să reducă riscul de boli de inimă. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca leziuni celulelor din organism, iar antioxidantii ajuta la stabilizarea acestor radicali liberi pentru a preveni deteriorarea celulelor.