Profilul nutrițional al laptelui fiert și beneficiile pentru sănătate sunt diferite de cele ale laptelui băut direct din cutie. Oamenii fierb deseori laptele atunci când îl folosesc la gătit din diferite motive, cum ar fi uciderea bacteriilor dăunătoare. Cu toate acestea, fierberea laptelui este de obicei inutilă, deoarece majoritatea tipurilor de lapte din magazinele alimentare este deja pasteurizat.
Studiile care examinează modificările conținutului de vitamine și minerale din laptele crud comparativ cu laptele încălzit au constatat că temperaturile regulate de pasteurizare nu au modificat prea mult conținutul de nutrienți. Pe de altă parte, pasteurizarea cu temperatură ultra-înaltă (UHT) afectează conținutul multor vitamine. Acest proces încălzește laptele peste punctul său de fierbere până la 135-150 ° C, modificând cele două proteine: cazeina și zerul.
Cazeina cuprinde aproximativ 80% din proteinele din lapte, în timp ce zerul reprezintă aproximativ 20%. Cazeina din lapte este destul de stabilă, chiar și atunci când este încălzită până la punctul de fierbere. Să nu uităm de lactoză! Este primul carbohidrat din lapte sensibil la căldură. În timpul fierberii, o parte din lactoză se transformă într-un zahăr nedigerabil numit lactuloză și alți compuși.
Acizii grași cu lanț scurt și mediu suplimentari din laptele fiert ar putea oferi unele beneficii pentru sănătate, în timp ce grăsimile cu lanț scurt sunt un combustibil important pentru celulele din intestin. Acestea sunt asociate cu o sănătate mai bună a intestinului și un risc mai mic de cancer de colon. Unele studii sugerează, de asemenea, că aceste grăsimi cu lanț scurt joacă un rol în promovarea unei greutăți corporale mai sănătoase, a nivelului zahărului din sânge și a tensiunii arteriale.
Organismul metabolizează grăsimile cu lanț mediu în mod diferit față de alte grăsimi. În loc să le depoziteze, corpul le absoarbe rapid și le folosește ca energie. Unele dovezi sugerează că înlocuirea grăsimilor cu lanț lung din dieta cu grăsimi cu lanț mediu poate crește modest numărul de calorii pe care le ardeți, contribuind astfel la pierderea în greutate, informează revista de sănătate Healthline.