Mucegaiul poate provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, iar anumite tipuri de alimente produc micotoxine otrăvitoare care îmbolnăvesc organismul. Mucegaiul este un tip de ciupercă care formează structuri multicelulare, vizibile pentru ochiul uman. Mâncarea capătă o textură moale și pufoasă, de culoare verde, alb, negru sau gri.
Mâncarea cu mucegai are, de asemenea, un gust destul de distinctiv și, chiar dacă nu este vizibil la suprafață, trebuie să știți că rădăcinile sale pot fi înfipte adânc în alimente. Scopul principal al tehnicilor uzuale de conservare a alimentelor, cum ar fi decaparea, congelarea și uscarea, este de a opri creșterea mucegaiului și a microbilor care cauzează deteriorarea alimentelor.
Alimentele cu cel mai mare risc de creștere a mucegaiului tind să fie proaspete, cu un conținut ridicat de apă. Aceasta include fructe, legume, pâine și brânză. Majoritatea tipurilor de mucegai au nevoie de umiditate, dar unele pot prospera ți în alimentele uscate și zaharoase.
În ciuda faptului că alimentele muceigăite nu sunt recomandate spre consum, mucegaiul nu este întotdeauna nedorit. Penicillium este un soi utilizat în producerea mai multor tipuri de brânză, inclusiv brânză albastră, Gorgonzola, brie și Camembert. Alte tipuri de mucegai sigure poartă denumirea de koji sau Aspergillus oryzae și sunt folosite în fermentarea boabelor de soia, din care se face ulterior sosul de soia.
Mai mult decât, mucegaiurile sunt folosite în prepararea oțetului și a băuturilor fermentate. Este cunoscut și apreciat în cultura japoneză pentru contribuția sa în prepararea băuturilor tradiționale, precum sake, o băutură alcoolică făcută din orez fermentat.