Potrivit unei analize bazată pe 17 studii observaționale, un consum mai mare de ciuperci este asociat cu un risc mai scăzut de cancer. Factorii de risc potențial prevenibili, cum ar fi fumatul, excesul de greutate corporală, alimentația deficitară și expunerea excesivă la soare sunt asociați cu multe tipuri de cancer. Radicalii liberi, care se formează în organism în timpul multor procese celulare, sunt substanțe extrem de reactive care, în concentrații mari, pot dăuna celulelor.
Deteriorarea ADN-ului cauzată de radicalii liberi poate contribui la dezvoltarea cancerului. Factorii dietetici reprezintă aproximativ 4% din toate cazurile de cancer. Dietele care conțin fructe, legume, cereale integrale, pește, păsări de curte și mai puțină carne procesată sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer. Fructele, cerealele integrale și legumele sunt surse de antioxidanți, compuși care neutralizează radicalii liberi din organism, prevenind astfel deteriorarea. Deși organismul produce niște antioxidanți pe plan intern, se bazează în primul rând pe cei luați în dietă.
Studiile au demonstrat că un consum zilnic de 18 grame de ciuperci este corelat cu o scădere de până la 45% a riscului relativ de cancer, comparativ cu participanții nu includ ciuperci în dieta lor de bază. Cu toate acestea, studiile observaționale anterioare au oferit rezultate mixte, unele demonstrând un risc scăzut de cancer cu aport crescut de ciuperci, în timp ce altele au găsit corelații nesemnificative.