Keratoza pilară este o afecțiune obișnuită la nivelul pielii care se manifestă prin pete și umflături cu o textură dură. Aceste mici umflături sunt de fapt celule moarte ale pielii care înfundă foliculii de păr. Keratoza pilară se găsește în mod obișnuit pe brațele superioare, pe coapse, pe obraji sau pe fese. Nu este contagioasă și nu cauzează de obicei nici un disconfort sau mâncărime.
Această afecțiune genetică inofensivă se agravează în lunile de iarnă, când pielea tinde să se usuce și, mai mult decât atât, se poate agrava în timpul sarcinii. Nu există nici un remediu pentru a trata keratoza pilară, dar există câteva modalități de a preveni agravarea acesteia.
Această afecțiune benignă a pielii este rezultatul unei acumulări de keratină la nivelul porilor din piele, blocând deschiderea foliculilor de păr în creștere. Ca rezultat, se formează o mică umflătură peste locul în care ar trebui să crească părul. Cauza exactă a acumulării de keratină este necunoscută, dar medicii cred că poate fi asociată cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică și bolile genetice. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, tratamentele de auto-îngrijire pot ajuta la reducerea umflăturilor, a mâncărimilor și a iritațiilor.
Faceți băi calde. Acestea ajută la desfundarea și slăbirea porilor. Frecați-vă pielea cu o perie rigidă pentru a îndepărta eventualele umflăturile. Este important să vă limitați timpul de baie, însă, deoarece perioadele mai mari de spălare pot elimina uleiurile naturale ale corpului.
Exfolierea zilnică poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Dermatologii recomandă îndepărtarea ușoară a pielii moarte cu o piatră ponce, pe care o puteți cumpăra online. Evitați hainele strâmte. Purtarea hainelor strânse pe corp poate provoca fricțiuni care irită pielea. Folosiți umidificatoarele.