Bebelușii pot face diferența dintre lumină și întuneric încă din uter. Acesta este motivul pentru care cei mici se pot bucura de cărți sau alte tipărituri care prezintă imagini alb-negru contrastante. Cu toate acestea, nou-născuții nu văd doar în alb și negru, în ciuda credinței populare.
Copiii mici sunt, într-adevăr, capabili să vadă culorile, chiar dacă nu le percep la fel de clar precum copiii mai mari sau adulții. Prima culoare primară pe care o poate distinge bebelușul este roșu și acest lucru se întâmplă la câteva săptămâni de la naștere. Când alegeți materiale vizuale, căutați imprimeuri cu contrast ridicat în culori îndrăznețe. Albul și negrul se întâmplă să fie capete opuse ale spectrului, așa că cea mai bună alegere rămân nuanțele vii.
Potrivit Asociației Optometrice Americane (AOA), vederea bebelușului după naștere este destul de neclară. Micuțul se poate concentra cel mai bine pe lucruri care se află la 8-10 centimetri distanță de ochii lor, lucru ce confirmă faptul că îți poate vedea fața dacă îi ții în brațe. După vârsta de 8 săptămâni, vederea se îmbunătățește suficient încât să observe clar obiectele din apropiere.
Bebelușii încep să perceapă culorile din ce în ce mai mult între 2 și 4 luni, iar pentru început, ei pot face diferența dintre verde și roșu. Momentul exact în care cel mic va fi capabil să distingă orice culoare se face gradual, deci nu există o dată stabilită. Puteți încuraja dezvoltarea copilului oferindu-i jucării și cărți îndrăzneț colorate.