Brânza este un produs lactat care vine în sute de texturi și arome diferite. Este produs prin adăugarea de acid sau bacterii în laptele provenit de la diferite animale, proces urmat de îmbătrânirea sau prelucrarea părților sale solide. Nutriția și gustul brânzei depind de modul în care este produsă și de tipul de lapte este utilizat.
Unii oameni sunt îngrijorați de faptul că brânza are un conținut ridicat de grăsimi, sodiu și calorii, însă este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, calciu și câțiva alți nutrienți. Consumul de brânză poate ajuta la scăderea în greutate, la prevenirea bolilor de inimă și a osteoporozei. Acestea fiind spuse, unele brânzeturi sunt mai sănătoase decât altele. Iată top 3 cele mai sănătoase tipuri de brânză:
Mozzarella este o brânză moale cu un conținut scăzut de sodiu și calorii decât majoritatea celorlalte brânzeturi. De asemenea, conține probiotice care vă pot stimula sistemul imunitar. Potrivit unui studiu efectuat pe un eșantion de 1.072 adulți în vârstă, consumul a 200 ml lactate fermentate care conțin Lactobacillus fermentum pe zi,timp de 3 luni, reduce semnificativ durata infecțiilor respiratorii.
Brânza albastră este foarte hrănitoare și are mai mult calciu decât majoritatea celorlalte brânzeturi. Încărcată cu calciu, ajută la sănătatea oaselor și la prevenirea osteoporozei. Este fabricată din lapte de vacă, de capră sau de oaie și are o textură albicioasă, cu pete albastre sau gri. Matrița utilizată pentru a crea brânză albastră îi conferă un miros distinctiv și o aromă îndrăzneață, acidulată.
Feta este o brânză albă, moale, sărată, originară din Grecia. Se fabrică din lapte de oaie sau de capră și este ambalată în saramură pentru a-și păstra prospețimea, de aceea poate avea un conținut bogat în sodiu. Cu toate acestea, este mai scăzută în calorii decât majoritatea celorlalte brânzeturi.