Unii oameni susțin că băuturile carbogazoase pot duce la pierderea calciului în oase, cauzează cariile dentare și sindromul intestinului iritabil (IBS) și vă poate face să câștigați în greutate chiar și fără caloriile, zahărul și aroma care se găsesc în sifonul obișnuit.
Un studiu din 2006, care a avut un eșantion de 2.500 de persoane, și-a propus să determine ce efecte au avut consumul de cola și alte băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase. În timp ce cercetătorii au descoperit că băuturile dulci au fost asociate cu o densitate minerală osoasă scăzută la femei, alte băuturi carbogazoase nu par să aibă același efect.
Dioxidul de carbon și apa reacționează chimic pentru a produce acid carbonic, un acid slab despre care s-a demonstrat că stimulează aceiași receptori nervoși din gură ca muștarul. Acest lucru declanșează o senzație de arsură, înțepătoare, care poate fi atât iritantă, cât și plăcută.
Cu toate acestea, consumul unei băuturi acide precum apa carbogazoasă nu vă face corpul mai acid. Rinichii și plămânii elimină excesul de dioxid de carbon, iar acest lucru vă menține sângele la un pH ușor alcalin, indiferent de ceea ce mâncați sau beți.
Una dintre cele mai mari preocupări legate de apa carbogazoasă este efectul său asupra dinților, deoarece smalțul este direct expus la acid. Există foarte puține cercetări pe această temă, dar un studiu a constatat că apa minerală a deteriorat smalțul doar cu puțin mai mult decât apa plată.
În plus, apa minerală a fost de 100 de ori mai puțin dăunătoare decât orice altă băutură răcoritoare cu zahăr. Într-un studiu, băuturile carbogazoase au prezentat un potențial puternic de distrugere a smalțului, dar numai dacă au și un conținut ridicat de zahăr.