Planta de rapiță înflorește de obicei vara și este renumită pentru florile sale galbene-aurii. Extractul său este cunoscut sub denumirea de ulei de rapiță sau canola și este utilizat pe scară largă în bucătărie, în prelucrarea alimentelor sau pentru coacere.
Este important să se facă distincția între cele două tipuri principale de ulei de rapiță: industrial și culinar. Versiunea culinară este cunoscută și sub numele de canola. Uleiul industrial de rapiță este utilizat în industria auto și chimică, în timp ce versiunea culinară este utilizată pentru gătit.
Cele două soiuri sunt deosebit de diferite datorită compoziției lor genetice și conținutului de acid erucic, care este dăunător sănătății în cantități mari. De fapt, pentru a fi numit ulei de canola, acesta trebuie să conțină un nivel de acid erucic de cel puțin 2% și să respecte standardele reglementate la nivel internațional. În caz contrar, va fi etichetat ca „ulei de rapiță”. Cu toate acestea, majoritatea soiurilor din magazinele alimentare sunt ulei de rapiță.
Este o sursă excelentă de vitamina E, un puternic antioxidant care susține sănătatea pielii și a ochilor. În plus, este în mod natural scăzut în grăsimi saturate și bogat în grăsimi nesaturate, ceea ce duce la o funcționare mai bună a inimii. mai mult decât atât, uleiul de rapiță este o sursă bogată de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grăsime omega-3.
Uleiul de rapiță este, de asemenea, bogat în grăsimi omega-6, care susțin sănătatea generală atunci când sunt consumate în cantități moderate. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor obțin prea multe grăsimi omega-6 în dieta lor, ceea ce poate duce la posibile inflamații.