Hameiul are o lungă istorie de utilizare în medicina pe bază de plante, datând cel puțin din secolul al IX-lea în Europa. Planta a fost utilizată în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la indigestie până la lepră, însă este cunoscută mai mult pentru gustul ușor amărui al berii.
Odată ajuns un ingredient important pentru producătorii de bere, oamenii de știință au început să studieze efectele pe care le poate avea asupra organismului. Se pare că cercetătorii au ajuns la concluzia că hameiul este benefic pentru tratarea tulburărilor de somn și la îmbunătățirea acestuia.
În Europa, oamenii au început să observe că muncitorii care cultivă plante de hamei tind să adoarmă la locul de muncă mai mult decât de obicei. Munca lor nu era mai solicitantă fizic decât orice altă activitate de teren, așa că aceștia au început să se întrebe dacă hameiul are proprietăți sedative.
Într-un studiu care a analizat efectele consumului de bere nonalcoolică cu hamei la cină, cercetătorii au descoperit că femeile s-au bucurat de o calitate sporită a somnului, participanții raportând, de asemenea, niveluri reduse de anxietate. Un alt studiu publicat în Acta Physiological a legat consumul de bere nonalcoolică cu hamei de o îmbunătățire a somnului în rândul studenților.