De câțiva ani, cercetătorii din Brazilia au experimentat un nou tratament pentru arsurile severe folosind pielea peștilor tilapia, o procedură despre care se spune că poate diminua durerea victimelor și poate reduce costurile medicale.
De obicei, medicii foloseau piele de porc înghețată sau chiar țesutul uman pentru a menține rănile umede și pentru a permite transferul de colagen, o proteină care grăbește procesul de vindecare. Cu toate acestea, spitalele publice din Brazilia nu au suficiente provizii de acest fel care, de altfel, sunt destul de accesibile în țările occidentale. Pielea de pește înlocuiește alternativele artificiale, cum ar fi bandajul de tifon, care necesită o schimbare regulată și care produc, adesea, dureri.
Peștele tilapia este un soi abundent în râurile și fermele piscicole din Brazilia, iar oamenii de știință de la Universitatea Federală din Ceara din nordul Braziliei au descoperit că pielea acestuia prezintă rezistență la umiditate, colagen și boli la niveluri comparabile cu pielea umană. În plus, aceasta accelerează vindecarea și reduce durerea.
Cercetătorii chinezi sunt cei care au testat prima dată pielea tilapiei pe răzătoare pentru a studia proprietățile sale de vindecare, însă oamenii de știință din Brazilia au realizat primele studii aplicate pe oameni.
Potrivit tehnicilor de laborator, cercetătorii au tratat pielea peștelui cu diverși agenți de sterilizare și l-au trimis la São Paulo pentru iradiere cu scopul de a ucide virușii înainte de ambalare și refrigerare. Odată curățat și tratat, poate dura până la doi ani, spun cercetătorii. Tratamentul elimină orice miros de pește.