Trăim într-o perioadă în care, datorită avansării tehnologice, ne confruntăm cu o serie de schimbări constante. Deși ne îmbunătățim viața în multe moduri, progresul tehnologic vine de asemenea, cu multe distrageri și pierderi de concentrare, iar o parte dintre acestea pot provoca deficit de atenție atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. În prezent, această situație poate fi considerată destul de normală și este posibil să o depășim.
Oboseala și stresul emoțional pot provoca probleme de concentrare, iar modificările hormonale, cum ar fi cele experimentate în timpul menopauzei sau sarcinii, pot afecta, de asemenea, modul în care gândim și ne concentrăm. Totodată, prezentate într-un grad excesiv, aceste probleme de concentrare sunt, de asemenea, caracteristice anumitor condiții fizice și psihologice.
De cele mai multe ori, medicii asociază această condiție cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), o afecțiune care a fost diagnosticată tot mai des la ambii copii și adulți în ultimii ani. Condițiile rare care afectează creierul și unele probleme emoționale, precum și tulburările endocrinologice pot influența, de asemenea, funcțiile cognitive ale unui individ și astfel pot afecta concentrarea.
Pe lângă alte cauze care duc la apariția acestor tulburări, tehnologia actuală poate provoca o lipsă de concentrare și probleme de concentrare la adulți. Acest lucru se întâmplă din cauza tuturor vocilor pe care le auzim în mod constant ca stimul extern, cum ar fi notificările de pe rețelele sociale, alarmele de ceas, notificările prin SMS, notificările de apel și altele.
Deși tehnologia poate părea un factor perturbator, ne afectează în funcție de alegerile noastre, astfel că ne putem îmbunătăți capacitatea de concentrare, profitând de tot ceea ce ne oferă aceasta.