De-a lungul timpului, multe studii au arătat că muzica poate influența starea de spirit. De asemenea, poate diminua depresia și poate crește concentrarea, însă puțin știu că poate influența chiar și alegerile alimentare.
O echipă de cercetătorii de la Universitatea Tampa din Florida de Sud au efectuat mai multe experimente pentru a examina efectele volumului muzicii ambientale asupra alegerilor dintre alimentele sănătoase și cele nesănătoase. Astfel, de-a lungul mai multor cercetări, specialiștii au ajuns să înțeleagă că muzica soft influențează oamenii să facă alegeri mai sănătoase, în timp ce muzica tare le determină să aleagă opțiuni mai puțin sănătoase.
De asemenea, oamenii de știință consideră că producerea unei stări ridicate de excitare a stimulilor în timpul meselor obișnuite slăbește sau elimină autocontrolul asupra mâncării și băutului. Muzica puternică poate produce un sentiment perturbator ce îndrumă clienții spre meniuri bogate în grăsimi sau cu un conținut ridicat de zahăr pentru a-și diminua stresul, conform revistei Biswas.
În schimb, mâncarea într-un mediu relaxant, cu niveluri scăzute de muzică ambientală, ar putea avea efectul opus. Clienții relaxați dispun de un autocontrol sporit și pot face alegeri alimentare mai înțelepte și mai sănătoase.
De asemenea, specialiștii au asociat alegerile mult mult mai sănătoase cu un volum redus de muzică. Într-un studiu de urmărire, clienții au fost puși să aleagă între o salată de fructe sau un tort de ciocolată. Cei mai mulți dintre aceștia au ales salata de fructe când muzica de fundal era redusă, în timp ce consumul de tort de ciocolată a crescut odată cu creșterea volumului muzicii.