Dieta „pegan” este un stil alimentar inspirat de cele mai populare tendințe dietetice: paleo și vegan. Principiul pegan are la bază o dietă bogată în substanțe nutritive, care constă în aproximativ 75% alimente pe bază de plante, cu restul de 25% produse animale. Se accentuează consumul de alimente întregi, proaspete, produse în mod durabil, cu efecte limitate asupra mediului.
Potrivit creatorului său, dr. Mark Hyman, dieta pegan promovează o sănătate optimă prin reducerea inflamației și echilibrarea zahărului din sânge. Cu toate acestea, unele componente ale acestei diete rămân controversate. În ciuda numelui său, dieta pegan este unică și are propriul set de linii directoare. De fapt, este mai puțin restrictivă decât o dietă paleo sau vegetariană. Se pune un accent major pe legume și fructe, dar este permis și aportul de cantități moderate de carne, anumite tipuri de pești, nuci, semințe și unele leguminoase.
Chiar dacă nu există niciun studiu aprofundat care să analizeze efectele asupra sănătății și posibilele beneficii ale dietei, experții spun că o dietă pe bază de plante care se concentrează pe fructe și legume bogate în fibre și sărace în amidon vă poate crește starea generală de sănătate și vă poate reduce riscul de apariție a anumitor boli.
Având în vedere că dieta pegan pune accentul în special pe fructele, legumele și grăsimile sănătoase bogate în nutrienți, poate ajuta la prevenirea bolilor, la promovarea sănătății inimii și la reducerea inflamației. De asemenea, unele cercetări arată că dietele pe bază de plante pot reduce greutatea și colesterolul rău din organism.