Potrivit noilor cercetări, administrarea suplimentelor de omega-3 este asociată cu un risc crescut de fibrilație atrială la persoanele predispuse bolilor cardiace. Experții spun că relația dintre utilizarea suplimentelor omega-3 și sănătatea inimii este complicată și că trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră în ceea ce privește alimentația și nu numai.
Cercetările anterioare au găsit dovezi potrivit cărora acizii grași omega-3 pot îmbunătății sănătatea inimii, însă pot prezenta un risc semnificativ pentru unii oameni. Conform unei noi analize a Societății Europene de Cardiologie, suplimentele cu acizi grași omega-3 sunt asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta fibrilație atrială la persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride, un tip de grăsime care se găsește în sânge.
Noua cercetare a avut la bază cinci studii care au investigat efectele suplimentării cu acizi grași omega-3 asupra rezultatelor cardiovasculare. Au fost selectați peste 50.000 de participanți cu niveluri ridicate de trigliceride sau un risc crescut de boli cardiovasculare și au primit uleiuri de pește, considerate o sursă bogată în de omega-3, în doze de la 0.84 până la 4 grame pe zi. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu acizi grași omega-3 a fost asociată cu riscuri semnificativ crescute de fibrilație atrială.
Experții spun că, deși acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru organism, relația dintre utilizarea acestor suplimente și sănătatea inimii este complicată. Ei spun, de asemenea, că suplimentele în general sunt slab reglementate. Cel mai bine este să discutați cu medicul înainte de a include suplimente cu omega-3 în dieta dumneavoastră.