In ultimii ani, s-au inregistrat progrese semnificative in depistarea si tinerea sub control a pacientilor infectati cu HIV. Terapiile eficiente pot preveni transmiterea, iar noile tratamente injectabile pot inlocui nevoia de medicamente orale zilnice.
HIV-ul se poate raspandi prin contactul membranelor mucoase ce se gasesc in gura, vagin, anus si deschiderea penisului, dar si prin fluide care ajung direct in sange, insa exista diferite modalitati care si-au dovedit eficienta in a tine departe infectarea.
Se estimeaza ca la nivel mondial traiesc aproximativ 25 de milioane de persoane transgender. In general, prevalenta HIV in randul femeilor transgender este mai mare decat la barbati. Cu toate acestea, se stiu foarte putine despre barbatii transgender si vulnerabilitatea lor la HIV.
Persoanele transgender din intreaga lume se confrunta cu niveluri ridicate de stigmatizare, discriminare, violenta si abuz pe baza de gen, marginalizare si excluziune sociala, iar acest lucru ii face sa aiba mai putine sanse in a accesa de bunavoie serviciile care le ofera tratament.
Informatiile despre utilizarea raportata a prezervativelor sunt, in general, scazute in randul persoanelor transgender care practica acte sexuale. In Asia si Pacific, doar 50% sunt constienti de testarea HIV si doar 50% au raportat ca folosesc metode de protectie in mod consecvent cu clientii si partenerii ocazionali.
In plus, costurile ridicate asociate asistentei medicale de tranzitie pot exercita o presiune suplimentara asupra persoanelor transgender. Acestea castiga sume considerabile din relatiile sexuale, fiind platiti cu mult mai mult pentru sexul neprotejat si adesea se simt sub presiune de a nu folosi prezervativul, ceea ce ii face extrem de vulnerabili la HIV.