Hreanul este o radacinoasa cunoscuta pentru gustul si mirosul sau intepator. Se foloseste ca ingredient in intreaga lume timp de mii de ani, dar si in scopuri medicinale. Aceasta radacina contine mai multi compusi care pot oferi beneficii pentru sanatate, inclusiv efecte antibacteriene si anticancerigene.
In general, hreanul este consumat in proportii mici si destul de sarace in caloriii, insa ofera un continut bogat in minerale si compusi vegetali. Mai mult, pe langa micile cantitati de calciu, potasiu, magneziu, acid folic si alti micronutrienti, hreanul detine o varietate de compusi sanatosi, inclusiv glucozinolati, care se descompun in izotiocianati si protejeaza organismul impotriva cancerului, infectiilor si bolilor cerebrale.
Totodata, planta s-a dovedit a fi o sursa importanta in proprietati antibacteriene. Un studiu de laborator a concluzionat ca izotiocianatii extrasati din radacina de hrean au ucis sase tipuri de bacterii orale, iar un alt studiu a constatat ca acesti compusi au impiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infectii cronice ale unghiilor.
Potrivit unei cercetari aplicate pe un esantion format din peste 1.500 de persoane, specialistii au constatat ca un supliment care contine 80 mg radacina uscata de hrean a fost la fel de eficient ca un antibiotic traditional in tratarea infectiilor sinusale acute si a bronsitei. Aceste rezultate sugereaza ca hreanul poate imbunatati semnificativ sanatatea respiratorie.