Arsurile la stomac sunt un simptom comun al bolii de reflux gastroesofagian care afecteaza aproximativ 20% din populatie. Disconfortul se resimte atunci cand continutul stomacului, inclusiv acidul gastric, se deplaseaza inapoi catre esofag, oferind o senzatie de arsura in piept.
Unii oameni sustin ca laptele de vaca este un remediu natural pentru arsurile la stomac, in timp ce altii sunt de parere ca agraveaza starea. Exista, totusi, unele dovezi care demonstreaza ca un continut de calciu si proteine pe baza de lapte poate ajuta la ameliorarea arsurilor.
Carbonatul de calciu este frecvent utilizat ca supliment dar si ca antiacid datorita efectului sau de neutralizare. O ceasca de lapte de vaca asigura 21-23% din valoarea zilnica de calciu. Un studiu efectuat pe un esantion de 11.690 persoane a determinat ca aportul ridicat de calciu din dieta a fost asociat cu un risc redus de reflux la barbati.
Un alt studiu efectuat pe 217 de persoane cu arsuri la stomac a constatat ca cei care au consumat mai multe proteine prezinta mai putine simptome. Cercetatorii sunt de parere ca proteinele pot ajuta in tratarea arsurilor, deoarece stimuleaza secretia de gastrina, un hormon care ajuta la golirea gastrica. Cu toate acestea, gastrina este implicata si in secretia acidului stomacal, care poate creste senzatia de disconfort. Prin urmare, nu este clar daca proteina din lapte provine sau agraveaza arsurile la stomac.